Boekenmarkt Volkshotel in Amsterdam

Zondag 24 maart van 13:00 uur – 18:00 uur


Net als vorig jaar cureert De Utrechtse Boekenbar een boekenmarkt in de lobby van het Volkshotel in Amsterdam (Wibautstraat 150, 1091 GR Amsterdam). Er zijn boeken uit veel verschillende genres: literatuur, kunstboeken, kinderboeken, fotoboeken en meer. We nodigen een aantal van onze favoriete uitgeverijen uit om een kraam te bemannen. Dit jaar is er meer te doen dan alleen boeken kopen. Er zijn optredens en er zijn meerdere makers aanwezig voor een signeersessie. Check hieronder het hele programma en een overzicht van de uitgeverijen die aanwezig zijn.


Programma


14:00 uur – Liefhebber Pepijn Lanen (Faberyayo) en vertaler Maarten Liebregts over de magie van Japanse literatuur

Japanse cultuur en literatuur is ongekend populair. Al jaren. Ook in Nederland verschijnen steeds meer vertalingen van Japanse boeken. Zo heeft Maarten Liebregts sinds 2021 onder andere de klassieker Kitchen van Banana Yoshimoto en de romans Hemel en Borsten en eitjes van Mieko Kawakami vertaald. Nu is hij bezig met het nieuwste boek van Kawakami.

Deze maand verscheen de roman Gezeik, het zevende (!) boek van schrijver en rapper Pepijn Lanen (Faberyayo). Al jaren is Lanen gefascineerd door de Japanse cultuur. In 2017 maakt hij voor VICE de miniserie Tokyayo waarin hij samen met kunstenaar Steven van Lummel avonturen beleefde in Tokyo. Ook in zijn schrijfsels laat hij zich inspireren door Japanse literatuur.

Pepijn en Maarten gaan met Tim (van De Utrechtse Boekenbar) in gesprek over wat Japan zo bijzonder maakt. En specifiek: waarom zijn Japanse boeken zo vet!

Na afloop van het gesprek signeert Pepijn Lanen zijn roman Gezeik én uiteraard is er ook een ruime selectie Japanse boeken te koop.

Kom langs! Je hoeft je niet aan te melden.


15:30 uur – Poëtische performance van Dilan Yurdakul gebaseerd op haar recent verschenen roman Maskerziel

Actrice, schrijfster en theatermaakster Dilan Yurdakul geeft een poëtische boekperformance, begeleid door muzikant Aydin Isler. In haar autobiografische roman Maskerziel leer je een familie kennen waarin tot de derde generatie sporen van migratie door lopen.
Dilan probeert haar eigen verwarring en ontreddering te reconstrueren, om zo niet langer te zijn wat haar overkomt, maar wat ze kiest te zijn.

Kom langs! Je hoeft je niet aan te melden.


Signeersessies


  • 13:00 – 15:00 uur Kapitein Knut en de tijdgeest van Victor Engbers (Boycott Books)

Kunstenaar Victor Engbers heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn twee kinderboeken Kapitein Knut en de stomme schaduw en Kapitein Knut en de tijdgeest. Beide onmisbare boeken in ieder huishouden met kinderen. Victor is er tussen 13:00 en 15:00 om boeken te signeren. Oók neemt hij merch mee. Niet zomaar merch, dit zijn spullen die je écht wil hebben.


  • 13:00 – 15:00 uur Now is not the right time van Peter Pflügler (Eriskay Connection)

Peter Flüger is visual storyteller. Met gebruik van meerdere media zoals fotografie en video vertelt hij zijn verhaal. Zoals in het boek Now is not the right time over het verwerken van een familiegeheim (de suïcidepoging van zijn vader) dat op een dag opeens omhoog komt. Bijna de hele middag is hij aanwezig om meer te vertellen over zijn boek.


  • 15:00 – 17:00 uur Encyclopedia of the Uncertain van Anna Püschel (Eriskay Connection)

Fotograaf en visueel kunstenaar Anna Püschel is een groot deel van de dag aanwezig om te vertellen over haar recent verschenen boek Encyclopedia of the Uncertain.

Gefascineerd door bewustzijn en onwetendheid begon Anna Püschel definities te verzamelen van woorden die verband houden met kennis uit een breed scala aan bronnen, van middeleeuwse teksten tot moderne woordenboeken. Deze definities – sommige objectief, andere met een twijfelachtige waarheidsgetrouwheid – zijn samengebracht in de Encyclopedia of the Uncertain, een werk dat verwijzingen opnieuw definieert en Franse poëzie stoutmoedig naast complottheorieën, recepten en politieke essays plaatst. Maar ongeacht hun oorsprong laten de definities zien dat we altijd naar de waarheid hebben verlangd.


De markt


De Utrechtse Boekenbar

De Utrechtse Boekenbar is een onafhankelijke boekwinkel, gespecialiseerd in literatuur en fotoboeken. Voor deze markt is er een selectie van de favoriete literaire boeken. Boeken die iedereen zou moeten lezen. Van vertaalde klassiekers tot aan Nederlandse debuutromans. Ook is er een ruim assortiment aan Japanse literatuur, naar aanleiding van het gesprek met Pepijn Lanen en Maarten Liebregts.


The Eriskay Connection
The Eriskay Connection is een Nederlandse studio voor boekontwerp en een onafhankelijke uitgeverij. Ze richten zich op hedendaagse storytelling op het snijvlak van fotografie, onderzoek en schrijven. De publicaties worden voornamelijk in Nederland offset gedrukt en gebonden en er wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk met lokale producenten en duurzame materialen te werken.

Meer weten? Bekijk hier de website van The Eriskay Connection


Valiz
Valiz is een onafhankelijke, internationale uitgeverij op het gebied van kunst, theorie, kritiek, ontwerp en stadscultuur. De boeken bieden kritische reflectie en interdisciplinaire inspiratie, waarbij de verbinding tussen culturele disciplines en sociaalpolitieke thema’s vaak centraal staat.
Naast het uitgeven van boeken organiseert Valiz lezingen, debatten en andere culturele projecten waarin ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en cultuur worden verkend.

Meer weten? Bekijk hier de website van Valiz


Onomatopee

Onomatopee is een door een curator geleide openbare galerie en uitgever, geprezen om zijn zelf geïnitieerde transdisciplinaire projecten, waarin inspanningen van vooruitstrevende individuen, kunstenaars en instellingen een podium wordt geboden.

Meer weten? Bekijk hier de website van Onomatopee


Jap Sam Books
Jap Sam Books is een onafhankelijke uitgeverij van boeken rondom ontwikkelingen in de architectuur, kunst, filosofie, design, fotografie en theorie onderzoeken, maar ook de vakgebieden die deze raken, zoals stedenbouw, landschap, sociologie en geschiedenis. Jap Sam Books is opgericht om ontwikkelingen op deze gebieden te reflecteren, verbinden en erop te reageren, door een reeks kritische en reflecterende boeken uit te brengen voor een internationaal publiek.

Meer weten? Bekijk hier de website van Jap Sam Books


Boycott Books

Boycott Books geeft prentenboeken uit die onderscheidend zijn doordat zij uitzonderlijk geïllustreerd zijn, een slim concept bevatten en vooral de fantasie van de lezer weten te prikkelen. Er wordt veel aandacht besteed aan de uitgave. Alle boeken zijn in Europa geprint op gecertificeerd, duurzaam papier van topkwaliteit.

Meer weten? Bekijk hier de website van Boycott Books


Jesse Presse
Jesse Presse is een agentschap en distributeur die onafhankelijke kunstboeken uitgevers in Nederland en België vertegenwoordigt. De missie is om uitgevers van boeken over hedendaagse kunst, design, cultuur, fotografie, stedelijke zaken, filosofie en meer te bundelen en hun werken toegankelijker en beter beschikbaar te maken voor boekwinkels, musea, projectruimtes en conceptstores.

Meer weten? Bekijk hier de website van Jesse Presse


Fw:Books

Fw:Books is een onafhankelijke uitgeverij met een focus op fotografie en aanverwante onderwerpen. Fotografie is een uniek medium; het heeft geen vaste manier om zichzelf te onthullen. Fw:Books ziet een boek als een nieuw kunstwerk op zich.

Meer weten? Bekijk hier de website van Fw:Books