Evenementen


Zondag 26 november, 20:00 – Leesclub XXIX: Een schitterend witJon Fosse (VOL, maar er is wel een reservelijst)

Deze leesclub is een initiatief van Noralyne Maranus, alumna van de studie Nederlands letterkunde.
De eerste leesclub was in 2016 en sinds 2018 is De Utrechtse Boekenbar thuishaven voor de leesclub.
Aanvang is om 20:00. Je kan je aanmelden door het boek te kopen bij De Utrechtse Boekenbar, bijvoorbeeld via dit formulier.


Donderdag 30 november: Boekpresentatie De legende van Vleermuisvechter

De legende van Vleermuisvechter van de Indonesische stripmaker Dwi Koendoro is een satirische strip die zich afspeelt op Java in het begin van de 17e eeuw toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie haar macht in en om de kleine kolonie Batavia vestigde. Voor lezers zal het verrassend zijn hoe dit stukje Nederlandse overzeese geschiedenis vanuit Indonesisch perspectief wordt verteld. In hun strijd tegen de Nederlanders lijken de Indonesische helden van het verhaal, Vleermuisvechter en Na’ief, op de Gallische striphelden Asterix en Obelix in hun strijd tegen de Romeinen.

Op deze boekpresentatie spreken onder anderen dr. Mei Li Vos, prof. dr. Kees Ribbens en prof. dr. Pamela Pattynama over de betekenis van dit stripboek vanuit hun expertise en achtergrond.

Je kan je niet meer aanmelden voor de boekpresentatie, maar De legende van Vleermuisvechter, uitgegeven door Jolien van der Geugten en Tom van der Geugten, is wel alvast te bestellen via deze link.


Vrijdag 1 december, 19:30 uur: Poëzie & Jazz XXL: heimwee

Voor het eerst organiseren we een editie van Poëzie & Jazz op een andere locatie: bij het geweldige Vogelfrei. Het concept blijft nagenoeg hetzelfde. We pakken het alleen iets groter aan. Het volledige programma wordt in de loop van deze maand bijgewerkt. Nu al bevestigd:

– Een gesprek met schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen
– Een open mic (op de avond zelf kan je je aanmelden)
– Live jazz van ons vaste jazz trio + friends
– Afterparty met DJ Bastion
– Pop-up De Utrechtse Boekenbar

Bestel hier je ticket (€15).


Zondag, 3 december, inloop 17:30 uur, aanvang 18:00: Dichters uit Utrecht presenteren literair tijdschrift Ballustrada

Voor het herfst/winternummer van de 37 ste jaargang van literair periodiek Ballustrada verzorgde vaste medewerker Paul van Leeuwenkamp de rubriek Laaglandse Poëzie. Van Leeuwenkamp benaderde 16 dichters uit Utrecht met het verzoek een bijdrage te leveren. Zij lezen nu een gedicht. Het gaat om Rob
H. Bekker, Titia E. Beukema, Bernhard Christiansen, Peter Drehmanns, Hanneke van Eijken, Jan van der Haar, Ingmar Heytze, Esther Jansma, Baban Kirkuki, Oeke Kruythof, Leo Mesman, Nanne Nauta, Fred Penninga, Alexis de Roode, Vrouwkje Tuinman, Ferdinand Wittenberg.

Ballustrada verschijnt twee keer per jaar met een dubbelnummer van iets meer dan 100 pagina’s. Het blad biedt zowel ervaren auteurs als debutanten een podium, en heeft een brede kring schrijvers die zich verbonden voelen met het tijdschrift. De redactie bestaat uit André van der Veeke, Jan J.B. Kuipers en Johan Everaers. Vormgever is beeldend kunstenaar Ko de Jonge.

Toegang is gratis, het aantal bezoekers voor deze staande voorstelling is beperkt en aanmelden is verplicht. Stuur een mailtje naar info@deutrechtseboekenbar.


Donderdag 7 december, 19:15 uur: FOTODOK Book Talk in TivoliVredenburg

Drie fotoboeken, drie fotografen en 15 min. aan bijzondere verhalen per boek: FOTODOK Book Talks is hét podium voor verhalen uit fotoboeken. In deze live talkshow interviewen fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra en documentaire fotograaf Giya Makondo-Wills de verhalenmakers – fotografen, ontwerpers en uitgevers. Ze maken je deelgenoot van bijzondere verhalen over een verscheidenheid aan onderwerpen.

De Utrechtse Boekenbar verzorgt de verkoop van de fotoboeken op deze avond. Op 7 december zijn te gast: Thana Faroq (How shall we greet the sun), Sebastián Bruno (The dynamic and Ta-ra), Peter Pflügler (Now is not the right time), Merel Bem (writing of – Ordinary people), Katya Lesi (Lullaby for Olivia 1) en Tanya Habjouqa – (Occupied Pleasures).

Klik hier voor tickets.


Zondag 10 december, 15:00 uur – 17:00 uur – Boekenpodium bij Podium Oost

Deze middag (locatie: Podium Oost) staat in het teken van boeken en schrijvers die een oorsprong hebben in Utrecht Oost. Bekende en minder bekende schrijvers van diverse genres zijn aanwezig, waaronder Jessica van Geel en Tom-Jan Meeus.

De Utrechtse Boekenbar is erbij met een boekenkraam. Kom vooral langs!

Klik hier voor meer informatie.


Donderdag 14 december: Literatuurnest

Literatuurnest is een broedplaats voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Elke editie leggen twee of drie schrijvers een tekst voor aan de groep. Dat kan een kort verhaal, essay, boekfragment of iets compleet anders zijn. De schrijvers vragen om tips, feedback of nieuwe inspiratie om hun teksten mee af te ronden. Wie wil, mag aanschuiven.

De aanmeldingen lopen via de organisator van Literatuurnest: Wintertuin | De Nieuwe Oost.

Houd de Facebookpagina van De Utrechtse Boekenbar in de gaten voor updates over (nieuwe) evenementen.


Vrijdag 15 december, 19:30 uur: Zine presentatie KD26–A

KD26–A is een hedendaagse kimono, ontworpen door KD26 (grafisch ontwerper Daan Rietbergen en modeontwerper Korinna van Balkom). De ontwerpstudio zal 26 draagbare kunstwerken realiseren waarin de letters A t/m Z worden geïntegreerd. KD26–A is met bijbehorende publicatie wordt gepresenteerd in De Utrechtse Boekenbar.

Daan Rietbergen kan je onder andere kennen van onze huisstijl en van het typografische project Nespor, waarbij hij een volledig alfabet heeft ontworpen. Korinna van Balkom is naast modeontwerper ook illustrator. Samen zijn ze deze avond aanwezig.

Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@deutrechtseboekenbar.nl.


Zaterdag 23 december, 10:00 uur – 11:00 uur: Signeersessie Man wordt vader van Chris Bergström

Chris had geen idee. Maar wel een kinderwens. Tijdens een date in een te goedkope pizzeria, besloten Chris en zijn vriendin ervoor te gaan.

En toen begonnen de twijfels en de vragen. Heeft een kind genoeg aan een grappige vader? Wat is ontsluiting? En een babymoon? Groeit je kind voor galg en rad op als het niet zes hydrofiele washandjes heeft of probeert de Prénatal gewoon te verdienen aan je onzekerheid?

In Man wordt vader lees je alles over Chris’ weg naar het vaderschap. Voor iedereen die geen idee heeft, maar wel een kind krijgt.

Kom langs of bestel hier een op naam gesigneerd exemplaar via onze webshop.


Wednesday 10 January: The English Reading Club – ‘Monsters’ – Claire Dederer (7.30PM)

The second edition of The English Reading Club is upon us. Join us in our discussion of the “exhilarating” Monsters: A Fan’s Dilemma by Claire Dederer. In this work of non-fiction, Dederer asks the questions: what do we do with the art of monstrous men? Can we love the work of Roman Polanski, Michael Jackson, Hemingway and Picasso? Should we love it? Does genius deserve special dispensation? What makes women artists monstrous? And what should we do with beauty, and with our unruly feelings about it?

Enough to talk about! Buy the book here, or come by in the shop and sign up.

Book = Ticket.