Evenementen


Donderdag 29 februari, 19:00 uur inloop, 19:30 uur aanvang – Gespreksavond met schrijfster Babet te Winkel, georganiseerd door Stichting Tröst

Schrijfster, humanistica en lichaamswerker Babet te Winkel schreef het prachtige boek Zien in het donker – een nieuwe taal voor rouw, dat onlangs uitkwam.

Na de dood van haar moeder besefte ze dat ze haar gevoelens en ervaringen niet met bestaande woorden kon omschrijven, en dus een nieuwe taal nodig had. Dus verzon ze veelzeggende woorden als ‘toekomstrouw’ en ‘tussentijd’ om “voorbij de loze woorden te komen” en haar ervaring van rouw te ontrafelen.

Zien in het donker is meer dan een rouwwoordenboek en daarom zijn we heel blij dat we de eer hebben om op donderdag 29 februari met Babet in gesprek te mogen gaan in de Utrechtse Boekenbar.

Kosten: € 5. Aanmelden: graag via boeken@trost.nl, maar inloop is mogelijk tot zo lang er plek is.


Vrijdag 1 maart, 19:30 uur inloop, 20:00 aanvang: Open mic

Tijdens deze open mic is iedereen welkom om voor te dragen uit eigen werk (maximaal vijf minuten per deelnemer). Het maakt niet uit om wat voor tekst het gaat. Poëzie, proza, een kort verhaal, een fragment uit een essay of een songtekst. Alles mag. We hebben plaats voor veertig mensen (publiek en/of deelnemers) en tijd voor ongeveer tien mensen die kunnen voordragen.

Koop hier een ticket (€5,)


Zaterdag 2 maart, Inloop 14:00 uur, Aanvang: 14:30: Interview met Doortje Smithuijsen over haar pamflet Kapitalisme is seksisme (Vol, maar we werken wel met een reservelijst)

Jonge vrouwen bevinden zich in een onmogelijke spagaat. Ze willen carrière maken, maar ook een gezin. Niet onzeker worden door influencers, maar zijn ook bang te laat aan botox te beginnen.
Binnen het kapitalisme wordt de ongelijkheid tussen man en vrouw schaamteloos uitgebuit. Mannen werken standaard buitenshuis, vrouwen worden nog steeds gezien als ‘natuurlijke’ verzorgers. Ze leven in een wereld die rijker wordt aan wellness, maar steeds armer aan autonomie en onderlinge verbinding.

Doortje Smithuijsen analyseert aan de hand van persoonlijke ervaringen hoe schijnbaar onschuldige fenomenen als moedervloggers en Rocycle onderdeel zijn van een systeem dat vrouwen blijft marginaliseren. Met haar vlijmscherpe blik laat ze zien hoe moeilijk het is om als vrouw binnen dit systeem vrije keuzes te maken. Onze Aurora gaat hierover in gesprek met Doortje Smithuijsen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen. En na afloop is er een signeersessie.

Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze schreef meerdere boeken, maakte documentaires voor de VPRO, publiceert geregeld in de Volkskrant en presenteert wekelijks de populaire podcast VSR – Voorheen Schaamteloos Randstedelijk.

Wil je erbij zijn? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@deutrechtseboekenbar.nl.


Zondag 3 maart, 17:30 uur: Interview Fred Penninga over zijn roman Vrij van erfbelasting

De Utrechtse schrijver Fred Penninga wordt geïnterviewd over de roman Vrij van erfbelasting door zijn uitgever Lex Jansen. Vrij van erfbelasting is een autobiografische roman, fictie. Met een alwetende verteller, feiten. Gelardeerd met fragmenten uit bestaand werk van de schrijver, inderdaad, Fred Penninga. Drie strengen kunstig tot een vlecht geschreven… tot een leven. Herkenbaar voor de ‘zwijgende generatie’ van na-de-oorlog én een eye opener voor de digitale online cyber Ai-generatie van nu. Alles Vrij van erfbelasting.

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@deutrechtseboekenbar.nl.


Donderdag 7 maart, 19:30 uur: Boekpresentatie Een maand in Managuay – Roger Abrahams

Deze avond wordt de debuutroman van Roger Abrahams gepresenteerd, uitgegeven door uitgeverij Prometheus. Een maand in Managuay is een roman over ambitie, vriendschap, liefde en de Fuego Infierno Volcáno, de heetste chilipeper ter wereld. Stef Beckers is student in Utrecht. Na een college Spaans doet zijn hoogleraar hem een aanbod: wil hij misschien een maand in Managuay studeren? Managuay is de laatste militaire dictatuur van Zuid-Amerika en een land waar alle clichés tot leven komen. Eenmaal in Managuay belandt Stef in een web van intriges, bevolkt door besnorde militairen, maoïstische rebellen, gevluchte nazi’s, een cynische correspondent en een lokale schone. Wie kan hij vertrouwen?

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@deutrechtseboekenbar.nl.


Zondag 24 maart, 14:00 uur: Straatpoëziewandeling

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Donderdag 14 maart, inloop 18:30 uur, aanvang 19:00 uur: Boekpresentatie Gezeik – Pepijn Lanen

Pepijn Lanen (ook wel bekend als Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig) komt bij ons langs om te vieren dat zijn nieuwe roman Gezeik is verschenen! Tim gaat met hem in gesprek. Uiteraard is er een signeersessie.

We lanceren deze avond ook een bijzonder project: speciaal ter gelegenheid van de verschijning van dit boek heeft Brouwerij De Kromme Haring een bier gebrouwen. Een Hazy IPA met de toepasselijke naam Gezeik. Het is een eenmalige batch. De biertjes zijn deze avond ook bij ons te koop.

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@deutrechtseboekenbar.nl. Als je er niet bij kan zijn, kan je hier een op naam gesigneerd exemplaar bestellen.


Maandag 18 maart, 20:00 uur: Studium Generale: Anton de Kom – Wij slaven van Suriname in Bibliotheek Neude

Wat was de invloed van de Surinaamse antikoloniale schrijver Anton de Kom?

In 1934 herschreef Anton de Kom de koloniale geschiedenis van Suriname vanuit het perspectief van gekoloniseerden. Hij stelde hun verzet centraal, en toonde aan hoe onrechtvaardig het systeem was, ook ná de afschaffing van de slavernij. Wat is het belang van De Kom voor de hedendaagse samenleving? Met interdisciplinair wetenschapper prof. Guno Jones.

De Utrechtse Boekenbar verzorgt deze avond de boekverkoop. Aanmelden is voor deze avond niet nodig. Let op: deze avond is gratis, maar het kan zijn dat de zaal al vol zit.


Donderdag 21 maart: Literatuurnest

Literatuurnest is een broedplaats voor schrijvers, dichters en verhalenvertellers. Elke editie leggen twee of drie schrijvers een tekst voor aan de groep. Dat kan een kort verhaal, essay, boekfragment of iets compleet anders zijn. De schrijvers vragen om tips, feedback of nieuwe inspiratie om hun teksten mee af te ronden. Wie wil, mag aanschuiven.

De aanmeldingen lopen via de organisator van Literatuurnest: Wintertuin | De Nieuwe Oost.

Houd de Facebookpagina van De Utrechtse Boekenbar in de gaten voor updates over (nieuwe) evenementen.


Zondag 24 maart, 13:00 uur – 18:00 uur – Boekenmarkt Volkshotel in Amsterdam

Net als vorig jaar cureert De Utrechtse Boekenbar een boekenmarkt in de lobby van het Volkshotel in Amsterdam. In ieder geval de volgende partijen bemannen een kraam:

Wijzelf nemen een selectie van onze favoriete literaire boeken mee. Daarnaast zullen er verspreid op de dag meerdere signeersessies zijn. Meer informatie hierover volgt later.


Zondag 24 maart, 20:00 – Leesclub XXXI: Goudjakhals van Julian Ignacio (VOL, maar er is wel een reservelijst)

Deze leesclub is een initiatief van Noralyne Maranus, alumna van de studie Nederlands letterkunde.
De eerste leesclub was in 2016 en sinds 2018 is De Utrechtse Boekenbar thuishaven voor de leesclub.
Aanvang is om 20:00. Je kan je aanmelden door het boek te kopen bij De Utrechtse Boekenbar, bijvoorbeeld via dit formulier.


Vrijdag 29 maart, Inloop 19:00, aanvang 19:30 – Lentegasten: Gijs Wilbrinks inspiratie voor De beesten

De beesten, de debuutroman van de Utrechtse schrijver Gijs Wilbrink werd een bestseller. Ter gelegenheid van het verschijnen van een luxe gebonden hardcover, wordt hij bij ons in de winkel geïnterviewd door zijn uitgever Jasper Henderson.

De opzet wordt een beetje zoals bij Zomergasten. Gijs vertelt over zijn inspiratiebronnen aan de hand van fragmenten. Stukjes film, audiofragmenten, kunstwerken, andere boeken. Alles zal voorbij komen.


Zondag 7 april, Inloop 09:30 uur, aanvang 10:00 – Boek & brekkie #1: Trilling – Teju Cole

Wakker worden in de boekhandel? Dat kan nu. Boek & brekkie is ons nieuwe leesclub concept. Op initiatief van Siem komen we één keer in de twee maanden samen op zondagochtend om samen te ontbijten en te praten over een boek. Deze eerste editie lezen we Trilling van Teju Cole.

Koop hier een ticket. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het concept en het ontbijt.


Zondag 7 april, 14:00 uur: Straatpoëziefietstocht

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Maandag 8 april, 20:00 uur: Studium Generale: Torrey Peters – Detransition, Baby in Bibliotheek Neude

What can we learn from transgender persons about being a woman? With Dr Lieks Hettinga.

The bestselling book Detransition, Baby was called ‘perhaps the first great trans realist novel’ by The Guardian. It exposes the dreams and sometimes harsh realities of the trans community. One character has an urgent desire to have children, another decides to reverse his transition because he finds life as a trans woman too difficult. Gender scholar Dr Lieks Hettinga (LEI) on the binary logic surrounding (de) transition and what it actually means to be a (trans) woman.

De Utrechtse Boekenbar will sell books this evening. No registration is needed. But seats are limited and first come, first served.


Zondag 21 april, 14:00 uur: Straatpoëziewandeling

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Zondag 4 mei, 14:00 uur: Straatpoëziewandeling

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Maandag 6 mei, 20:00 uur: Studium Generale: Didier Eribon – Terug naar Reims in Bibliotheek Neude

Met welke obstakels krijgen eerstegeneratiestudenten te maken? Met dr. Jeroen Rijnders (VU).

Didier Eribon groeide op in de Franse arbeidersklase en schopte het tot hoogleraar. In zijn autobiografische boek Terug naar Reims beschrijft hij hoe hij zich aan zijn lot ontworstelde en hoe moeilijk het was om zich thuis te voelen op de universiteit. Ondertussen laat hij zien hoe de elite het klassensysteem in stand houdt en hoe het stemgedrag van de arbeidersklasse steeds verder naar rechts opschoof. Ethicus dr. Jeroen Rijnders (VU) vertelt waarom klasse er nog steeds toe doet en met welke obstakels eerstegeneratiestudenten te maken krijgen.

De Utrechtse Boekenbar verzorgt deze avond de boekverkoop. Aanmelden is voor deze avond niet nodig. Let op: deze avond is gratis, maar het kan zijn dat de zaal al vol zit.


Zondag 19 mei, 14:00 uur: Straatpoëziefietstocht

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.


Zondag 1 juni, 14:00 uur: Straatpoëziewandeling

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets


Zondag 15 juni, 14:00 uur: Straatpoëziefietstocht

In Utrecht zijn er meer dan 200 straatgedichten te vinden. Tijdens de straatpoëzietocht neemt een student Nederlands je mee op een ontdekkingsreis van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze in De Utrechtse Boekenbar) langs een deel van de gedichten. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook kom je meer te weten over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Deelname bedraagt 15 euro per persoon per wandeling of fietstocht; dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Klik hier voor meer informatie en tickets