Tove Ditlevsen – ketting

Speciaal voor De Utrechtse Boekenbaar las sieradenmaker Ez-Blitz (Esther) de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen (KindertijdJeugd en Afhankelijkheid). Geïnspireerd op die boeken maakte zij één exemplaar van een handgemaakt kettinkje. We verloten de ketting onder iedereen die deze maand een boek van Ditlevsen koopt. Eind januari doen we de loting.

Op 11 januari verschijnt de roman De gezichten van Tove Ditlevsen voor het eerst in een Nederlandse vertaling. Ook als je deze maand dat boek bestelt, doe je mee aan de loting voor het kettinkje.


De Kopenhagen-trilogie is een reeks autobiografische romans van de Deense schrijfster Tove Ditlevsen (1917–1976). Kindertijd is het eerste deel uit de trilogie. In Jeugd, het tweede deel, schrijft ze over de tienerjaren die voorafgaan aan haar eerste publicatie. Afhankelijkheid, het slotstuk, is een nietsontziend portret van een verslaving – en de weg daaruit.
Vertaald door Lammie Post-Oostenbrink.


De Maker & Het Idee

EZ Blitz (Esther) is sieradenmaakster. Ze begon met het bewerken van zeldzame metalen, en noemde de creaties ‘companions’, kompanen, ofwel vrienden. Dit deed ze eerst alleen voor zichzelf, maar nu maakt ze ook graag een draagbare vriend voor anderen.

Op een middag, tijdens een bezoek aan De Utrechtse Boekenbar, ontstond het idee voor een samenwerking. Het idee was simpel. Wij kozen een boek uit voor Esther dat zij zou gebruiken als inspiratie voor een sieraad. Het werden drie boeken: De Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen. Ze las ze alledrie, en ging aan de slag.


Het proces

Het idee van ‘De Neus’ ontstond, omdat geuren een grote rol spelen in de trilogie. De geuren van een volkse sloppenwijk in het Kopenhagen van de jaren twintig. En dat lees je, de geuren van Ditlevsen’s jeugd sijpelen door de regels heen. Esther wist Tove’s eigen neus (ja echt) na te maken, boetseerde er eentje van klei, waarna de verkleining tot het kettinkje plaatsvond. Beelden van dat proces vind je hieronder.

Het kettinkje zit in een porseleinen neus. Wil je de ketting in het echt zien? Kom langs in de winkel.


Bestel hier een boek van Tove Ditlevsen om mee te doen voor de loting om het kettinkje. Heb je al een boek van Ditlevsen in bezit en zou je het kettinkje toch willen hebben? Stuur ons dan een berichtje.

Previous Article
Next Article